alkoof

Vakantieplannen voor volgend jaar? Tip: koop een camper

Het klinkt misschien als een slecht advies maar je kunt het beste dingen kopen op het moment dat je ze niet nodig hebt. Ja echt. De prijs ligt dan namelijk op z’n laagst. Met dit in ons achterhoofd vroegen we Eric, onze data-analist / camper-expert, om tips bij het kiezen van een camper. Want, als we hem mogen geloven is het nu dus de beste tijd om er een aan te schaffen.

Hier dien je rekening mee te houden bij het kiezen van een camper:

Aantal slaapplaatsen
Bedenk van tevoren hoeveel mensen in de camper zullen slapen: ga je alleen met je partner of zijn er ook slaapplekken nodig voor kinderen en/of visite?

Lengte camper
Als je een lange camper wilt moet je er rekening mee houden dat je vanaf een lengte van circa 6 meter de camper niet meer op een gewone parkeerplaats kwijt kunt. Grote parkeervakken zijn daarnaast vaak schaars.

Inrichting camper
De indeling van de keuken, het sanitair, de slaap- en zitplaatsen verschilt per camper. Denk dus goed na over wat voor inrichting je wilt.

Type camper
Er bestaan verschillende typen campers: de alkoof, de halfintegraal en de integraal.

Alkoof camper: Bij deze camper is bij de bouw de oorspronkelijke cabine gewaard gebleven en is de achterzijde opgebouwd met een slaapplaats boven de cabine. Deze alkoof steekt voorbij de cabine uit.

alkoof

Halfintegraal camper: Dit type heeft boven de bestuurder en bijrijder meer hoofdruimte en is doorgetrokken naar het leefgedeelte. Wanneer je de voorstoelen kunt draaien creëer je meer leefruimte.

halfintegraal

Integraal camper: Deze camper bestaat uit één doorlopende opbouw op het chassis van een bestelbus waardoor je meer leefruimte hebt. Bovenin de cabine is meestal een hefbed aanwezig voor 2 personen.

integraalcamper

Onderhoudshistorie
Ga de onderhoudshistorie na. Een veel voorkomend probleem is de 1e versnelling, die het nog wel eens begeeft. Een revisie van de versnellingsbak kost al gauw € 1.600,-. Ook lekkage komt vaak voor. Probeer hier garantie op te krijgen of laat dit controleren door een onafhankelijk bedrijf. Wees ook alert op lekkage als de camper muf ruikt of er een luchtverfrisser hangt.

Budget
Stel een duidelijk budget vast. Zeker wanneer je een camper van een particulier overneemt kunnen er extra (onverwachte) kosten bijkomen door reparaties.

En als je op pad gaat kan je natuurlijk niet zonder een handige checklist en reisverzekering.

Voor de foto’s danken wij Frans Stokman, Heerhugowaard en Rimor, Italië.

You may also like...