Top-5 goedkope vakanties – op nummer 4: Wildkamperen

Toen ik heel lang geleden ergens in Frankrijk mijn zuurverdiende bijbaantjesloon omzette in de ultieme jongerenvakantie, verwachtte ik niet weggespoeld te worden door de ergste regenbuien ooit. Dat deed het dagen en nachten achtereen. En dat resulteerde in weggespoelde tenten en het nachtelijk graven van geulen waarmee ik de loop van de Rhônerivier had kunnen wijzigen. Dat was voor mij wel heel wild kamperen. Dat kan ook anders. Maak kennis met het echte wildkamperen.

Wat is wildkamperen?

Wildkamperen wil zeggen dat u ergens (in de vrije natuur) tent neerzet om daar een paar dagen en nachten te blijven. Water haalt u bij het stromende beekje en koken doet u op een kampvuur (of op een primusstel of de gaskookplaat met meegebrachte gasflessen), enfin u begrijpt het idee.

Wildkamperen is (helaas) niet overal toegestaan, maar waar mag het wel altijd?

Helaas is wildkamperen niet overal toegestaan. Sterker nog, in de meeste landen in Europa is wildkamperen verboden omdat veel mensen hun afval achterlieten en overlast veroorzaakten. In dunbevolkte gebieden is het vaak wel toegestaan. Zo mag u onder voorwaarden wildkamperen in Zweden, Noorwegen, Finland, Turkije, Schotland of op de Britse eilanden. Ook in Amerika is het in de nationale parken toegestaan om te wildkamperen.

Soort van wildkamperen in Nederland

Hoewel u in Nederland niet overal zomaar een tentje mag opzetten, zijn er plekken waar u gratis, in de vrije natuur, kunt kamperen. Als u gratis en midden in de bossen wilt kamperen kunt u gebruik maken van de paalkampeerplaatsen van Staatsbosbeheer. Normaliter is het verboden om in een natuurgebied te kamperen. Staatbosbeheer heeft een aantal plaatsen aangewezen waar je wel gratis mag kamperen. Deze plaatsen zijn aangegeven met een paal. Meer informatie op rugzaktrips.nl.

Reisverzekering blijft onontbeerlijk

Ook voor wildkamperen is een reisverzekering geen overbodige luxe. Het avontuurlijke karakter en de onzekerheidsfactor zijn bij uitstek redenen om eens te kijken naar onze reisverzekering. Uw premie reisverzekering weet u al binnen een minuut.

Meer informatie over wildkamperen

Meer informatie over wildkamperen vindt u op Scoutpedia en op oppad.nl.

You may also like...