Top-5 verschrikkelijke vakantie-ervaringen: #4 – een lege bagageband

De landing van uw vliegtuig leek op de allernieuwste attractie in een pretpark, maar dan met een vleugje doodsangst. Als u dan eindelijk de aankomsthal van het vliegveld binnentreedt, dan gaat er helemaal een wereld voor u open. Met hangen en wurgen schuift de bagage van uw medepassagiers via de rolband de ruimte in, die vervolgens als een sprinkhanenplaag hun spullen uit de enorme stapel trekt. Uiteindelijk blijft u met uw gezin alleen en verlaten achter, tevergeefs wachtend bij een lege bagageband. Uw koffers zijn voor altijd verdwenen in de donkere krochten van het vervallen vliegveld. Wat nu?

Jaarlijks verdwijnen 90 duizend stuks bagage

Jaarlijks overkomt het een groot deel van de vakantiegangers; het verlies van bagage tijdens een vakantie. Vooral op vliegvelden blijkt het schering en inslag te zijn. Wereldwijd verdwijnen zo’n 90 duizend stuks bagage en in Europa is dat ruim 10 duizend stuks. Bijna de helft van de vermissingen ontstaat tijdens een overstap.

Oplossing: alleen handbagage meenemen?

Een oplossing daarvoor is dat sommige mensen alleen nog maar met handbagage reizen. Dat wordt wat lastiger als u met het gehele gezin reist of überhaupt op vakantie gaat. Vooral omdat luchtvaartmaatschappijen verschillende regels hanteren als het om handbagage gaat. Dat verschil zit hem vooral in het gewicht en het formaat van de bagage. Dus dit is eigenlijk meer een oplossing voor zakenreizigers of bescheiden rugzaktoeristen.

Wat zijn de gevolgen van het kwijtraken van uw bagage?

Shirtjes, korte broeken, schoon ondergoed, die ene warme trui, persoonlijke verzorgingsproducten, voldoende leesvoer voor 2 weken; allemaal weg. Waar u de afgelopen dagen zulke harde beslissingen over heeft moeten nemen (wat laat ik hier en wat neem ik mee?), is in een vloek en een zucht verdwenen. Wat volgt is de eerste vakantie-uren of zelfs -dagen die u moet besteden aan het winkelen voor nieuwe spullen. Twee weken in dezelfde onderbroek lopen geeft tenslotte niet dat ultieme vakantiegevoel. Het vergaren van nieuwe bagage kost dus tijd én geld.

Wat doet u als u geen bagage meer heeft?

Het eerste dat u doet is het invullen van een zogenaamd PIR-formulier. PIR staat voor Property Irregularity Report. Op elke luchthaven is wel een loket te vinden waar u de vermissing van uw bagage kunt aangeven. Laat u dan niet wegsturen met de dooddoener: “claim maar bij uw reisverzekering”. De luchthaven is namelijk aansprakelijk voor uw bagage. Zij moeten er zorg voor dragen dat uw bagage terecht komt.

Bagage weer terug, maar wel noodzakelijke kleding e.d. gekocht?

Met een ingevuld PIR-formulier kan de luchtvaartmaatschappij uw bagage zoeken in een systeem dat “World Tracer” heet. Het kan best zo zijn dat uw bagage bij een overstap in het verkeerde vliegtuig is geladen. En dan is het relatief eenvoudig om uw bagage weer terug te krijgen (al gaat daar wel enkele dagen overheen). Zodra uw bagage is gevonden, wordt deze bij uw vakantieverblijf afgeleverd. Benodigdheden die u heeft gekocht terwijl u uw bagage nog niet had, wordt trouwens tot € 200 vergoed door de reisverzekering van Zelf.nl bij een Europa-dekking en tot € 300 als u voor Europa Plus dekking heeft gekozen.

Reisverzekering van Zelf.nl dekt bagage tot € 6000, maar dat geldt niet voor alle soorten bagage

Is uw bagage definitief verloren geraakt, dan wordt het door de reisverzekering van Zelf.nl gedekt tot een maximumbedrag van € 6000. Dat geldt voor de Wereld- en Europa plus dekking. Voor de ‘gewone’ Europa-dekking is dat € 5000. Heeft u dure elektrische spullen in uw koffer? Let er dan op dat deze tot maximaal € 1250 gedekt zijn. Wilt u weten wat de andere maximumbedragen zijn? Kijk dan in onze polisvoorwaarden. Op bladzijde 4 vindt u het dekkingsoverzicht.

Snel nog even een reisverzekering afsluiten

Als u binnenkort richting uw vakantieadres gaat, denk dan om een goede reisverzekering. De reisverzekering van Zelf.nl biedt uitstekende voorwaarden tegen een scherpe premie (al voor 5 cent per dag). Niet voor niets is onze reisverzekering tot Beste Koop door de Consumentenbond verkozen.

You may also like...