Doordacht ondernemen

Wilt u voor uzelf beginnen? Met een eigen onderneming heeft u meer vrijheid. U heeft geen baas meer die u op uw vingers kijkt en zegt welke opdrachten u uit moet voeren. Maar u zult ook zelf het werk moeten binnenhalen en alle financiële risico’s moeten opvangen. Er is een uitgebreid plan van aanpak nodig. Waar moet u in dat plan allemaal rekening mee houden? 

 

Ondernemen is een vak

 

Persoonlijke eigenschappen

Om maar bij het begin te beginnen: welke persoonlijke capaciteiten zijn nodig om voor uzelf te beginnen? 

  • Zorg dat u onderscheidend vermogen heeft (een businesscase hebben).
  • Kunnen netwerken is belangrijk om klanten te werven.
  • U moet uw prijs kunnen bepalen.
  • Weet hoe u uw geld binnen kunt halen.

Externe factoren

Zo zijn er een heleboel eigenschappen die passen bij een succesvolle ondernemer. Daarnaast heeft u waarschijnlijk ook nog een startkapitaal nodig en bent u afhankelijk van onder andere de markt, de economie en een evenuteel afzetgebied. Als deze factoren gunstig zijn is dat natuurlijk een goed begin. Maar ook als uw bedrijf goed loopt zijn er nog een aantal andere factoren die het gezond functioneren van uw bedrijf in de weg kunnen gaan staan. Zoals: 

  • Uw lichaam/gezondheid
  • Apparatuur en/of gereedschap
  • Het krijgen of veroorzaken van ongevallen en/of schade

Risico’s indekken

Gelukkig kunt u zich voor bijna alle risico’s goed te verzekeren. Want als u iets overkomt kunt u daar behoorlijke financiële schade van ondervinden. Wat denkt u bijvoorbeeld van schadeclaims, niet meer kunnen werken door ziekte (=geen inkomen) of gestolen apparatuur? Meestal kunt u deze zakelijke financiële schade, en/of gebrek aan inkomen, niet zelf opvangen, tenzij u een behoorlijke spaarrekening heeft en dat geld hiervoor wilt en kunt gebruiken. 

Geld achter de hand

Als werknemer kunt u vaak een pensioenregeling afsluiten via uw werkgever. Op het moment dat u voor uzelf werkt zult u zelf een kapitaal moeten gaan opbouwen. Ook dat is gelukkig goed mogelijk. 

U ziet, er is een goed plan nodig om langdurig en succesvol zelfstandig aan de slag te kunnen gaan. Maar als u overal aan gedacht heeft en enthousiast en talentvol bent, dan is de kans van slagen groot! Heeft u ervaringen met het starten van een eigen onderneming? Deel ze hieronder met andere lezers.

You may also like...