schadeauto

Uw schadeauto economisch total-loss, herstellen of vervangen?

U bent betrokken geraakt bij een ongeval en de schade aan uw auto is groter dan de waarde van uw auto. Op dat moment wordt uw auto als economisch total-loss beschouwd. Als de schade wel verzekerd is, dan keert Zelf.nl niet meer uit dan de dagwaarde van uw auto. Dat betekent dat u met kosten kan komen te zitten.

Wat is de dagwaarde van uw auto?

De dagwaarde van een auto is de nieuwwaarde minus de afschrijving die u tot op het moment van het ongeval heeft gedaan. Het is het bedrag waarvoor u een gelijkwaardige auto terug kunt kopen. Gelijkwaardig hangt af van zaken als kilometerstand, opties en zelfs garantie. Een dagwaarde kan dus ook worden gezien als vervangingswaarde.

Schade verzekerd? Zelf.nl keert niet meer uit dan de dagwaarde

Als uw auto als een harmonica in elkaar is gevouwen, dan kan het uitdeuken meer kosten dan de dagwaarde van de auto. U kunt dan beter simpelweg dezelfde auto van hetzelfde bouwjaar kopen, dan dat u de kosten voor de reparatie betaalt. Met het bedrag dat Zelf.nl uitkeert bij uw autoschade, kunt u een vervangende auto kopen. De kosten voor de reparatie zijn dus niet volledig gedekt.

You may also like...

1 Response

  1. Suus zegt:

    Leuk verwoord. Echter bij een aanrijding door een ander wordt je er altijd (financieel) slechter op. Ik heb 2 maanden geleden een 2de-hands auto bij de dealer gekocht (goed onderhouden en met garantie). Na slechts 2 maanden ben ik door een ander aangereden (kop-staart botsing, fout ander voertuig). Met de dagwaarde die wordt uitgekeerd had ik niet deze auto voor kunnen kopen. Ondanks dat ik 2 maanden geleden een nette prijs (= goed uit onderhandeld) ga ik nu toch echt financieel zeer achteruit en ja die kosten kan je nergens verhalen. Verder heb ik last van m’n nek (whiplash)…. zo iets is al helemaal niet financieel op te lossen… had nl. liever geen pijn in de nek gehad.