“Vakantiegeld vaak niet toereikend voor vakantie”

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat veel Nederlanders hun vakantie niet volledig kunnen bekostigen met het vakantiegeld Dat meldt de Telegraaf. Ruim 60 procent vult daarom de vakantiekosten aan met geld van de spaarrekening. Vooral gezinnen met kinderen gebruiken het vakantiegeld voor hun zomervakantie. Singles kiezen er meestal juist voor om het geld op de spaarrekening te zetten voor onvoorziene uitgaven.

Vakantie plannen is slechts de helft van het geld

Het gemiddelde vakantiegeld ligt op 2300 euro. Daar moet dan natuurlijk nog wel de belasting van af worden getrokken. Om voor dat bedrag op vakantie te gaan is natuurlijk niet zo heel erg moeilijk voor een gezin met twee kinderen. Voor een paar honderd euro sta je al snel twee weken op een camping in Zuid Frankrijk. Wat echter vaak wordt vergeten zijn de kosten van ijsjes, uitjes, kanotochtjes, museumpjes, etentjes, et ceteraatjes. Deze passen niet geheel en al in het reguliere boodschappengeld.

Vakantie duurder dan verwacht

Al met al blijkt dat ruim 80% van de Nederlandse gezinnen geen idee heeft wat een vakantie op voorhand kost. Pas achteraf, als de financiële rookwolken zijn opgetrokken, wordt de malaise duidelijk. Dat is ook de reden dat een vakantie vaak veel duurder uitvalt dan je van tevoren had verwacht. Niet zo heel gek natuurlijk, als je bedenkt dat je op vakantie snel de neiging hebt om wat losser te zijn. Er zijn tenslotte nieuwe dingen te doen, ervaringen op te doen – en helaas kosten die allemaal (veel) geld.

Goed plannen en bijhouden

Het is dus belangrijk om in control te zijn over je financiële situatie. Een vakantie plannen houdt niet op bij het reisbureau; dan begint het eigenlijk pas. En ook als je eenmaal op vakantie bent, is het van het grootste belang om je uitgaven overzichtelijk te maken. Toch houdt de helft van de vakantiegangers hun uitgaven niet bij en daarom ontstaan er financiële teleurstellingen bij terugkomst in het grijze Nederland.

Niet verwacht, wel voorzien

De allergrootste financiële klappers die je voor je kiezen kunt krijgen op vakantie, zijn de dingen die gedekt worden door een (goede) reisverzekering. Spullen die beschadigd raken of worden gestolen, kosten veel geld om te vervangen. Dat is niet leuk om uit eigen zak te betalen. Tel dan liever de premie van een reisverzekering bij je vakantiekosten op. Dat valt tenminste te overzien.

You may also like...