hoofdbeeld

Vakantietrends 2014

Stond 2013 nog in het teken van ‘sociaal reizen’ waarbij we met locals de stad ontdekten en op hun bank crashten, biedt 2014 heel nieuwe trends op het gebied van reizen. Wij vroegen Mariëtte van Beek, reisjournalist & spreker wat dit jaar hip en happening wordt.

Het sleutelwoord: delen

“We deden het vorig jaar al een beetje, maar 2014 staat volledig in het teken van sharing is caring. We reizen niet langer alleen, maar delen onze accommodatie, vervoermiddel en tijd met anderen. Dat is niet alleen voordeliger, maar ook leuk. Je doet verrassende contacten en ervaringen op.”

Appartementjes delen

“Sites zoals Airbnb en Wimdu worden steeds populairder. Ken je ze nog niet? Dan heb je de afgelopen jaren onder een steen geleefd. Op deze websites bieden particulieren namelijk wereldwijd kamers en complete appartementen aan voor schappelijke huurprijzen. Vakanties worden op deze manier ook minder oppervlakkig. Het gaat om het ervaren van landen en het ontmoeten van mensen. Grote attracties van het Louvre tot de Chinese Muur doen er nog wel toe, maar je mist pas echt iets als je alleen de locals aan de hotelreceptie spreekt. Het mooie is dat deze manier van reizen en lowbudget vakanties uitstekend bij elkaar passen.”

“Het willen delen van je eigen vakantie zie je ook binnen de familie- en vriendenkringen terugkomen. We gaan namelijk gewoon weer met de hele bups op vakantie. Opa, oma, tantes, neefjes, nichtjes allemaal lekker samen op de Franse camping. Als het aan de reizigers ligt, wordt 2014 dus een mooi, hartverwarmend jaar.”

2
Marriëtte op de koffie in Amman

Als we dan toch delen, nog tips?

“Ik ben fan van het openbaar vervoer, vooral in den vreemde. Dat is veelal goedkoop, maar belangrijker is dat je in de bus of de trein veel leert van het land. Nergens kom je makkelijker in contact met de lokale bevolking. Je voert gesprekken, soms met handen en voeten, zingt een Nederlands liedje voor een wildvreemde baby, wisselt versnaperingen uit.”

“Een jonge Saoedi-Arabische vrouw met wie ik in een koffiegelegenheid in Amman (Jordanië) aan de praat was geraakt, nam me spontaan mee in haar auto en liet me al haar geliefde hangouts in de Jordaanse hoofdstad zien. Die had ik in een huurauto echt niet gevonden!”

Wil je nog meer weten? Download het gratis e-book goedkoop & anders reizen van Mariëtte.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...