hoofdbeeld

Van rommelhuis naar ordentelijk paleis

Je eigen spullen zijn je veel waard. Dat snappen we bij Zelf als geen ander. Maar wat als je erin doorslaat? Heb jij ook last van een rommelhuis? Kun je de troep die je kinderen maken niet meer bijbenen in het opruimen of heb je gewoon een hekel aan poetsen? Huishoudcoach Els Jacobs geeft de beste tips om van je rommelhuis weer een ordentelijk paleisje te maken.

Excuus 1: Mijn huis is gewoon te klein voor al mijn spullen

2

Opruimen vindt niemand leuk. Toch moet je er soms aan geloven. Wat veel mensen fout doen is beginnen in de voorraadkast, kelder of zolder. Zo verplaats je de troep alleen van de ene naar de andere ruimte en neem je geen tijd om écht beslissingen te nemen over wat je met al je rommel doet. Niet handig! Zo krijg je grip op je rommel:

1. Begin bij de ruimte in het huis waar je het vaakst komt en schrijf voor jezelf op wat je allemaal in die ruimte doet.
2. Bedenk vervolgens welke spullen bij die activiteiten passen. Dus als je in de woonkamer tv wilt kijken, een boek wilt lezen en moet kunnen computeren heb je een tv, een boekenkast en een computerhoek nodig.
3. Het kristalliseert zich vanzelf in de spullen die in die ruimte thuishoren. Gevolg: je ziet dus ook precies wat de echte rommel is.
4. En dan volgt de belangrijkste beslissing: wat doe je met de overgebleven spullen? Tip: verplaats ze naar de ruimte waar ze thuishoren of doe ze weg.
5. Je hebt alle rommel ook niet op één dag in huis gehaald, dus ruim beetje bij beetje op. Besteed bijvoorbeeld 15 minuten per dag aan opruimen. Zo hoef je niet te veel beslissingen tegelijkertijd te nemen.

Vind je het lastig wat je wel en niet moet bewaren? Lees het gratis e-book over de beste en slechtste excuses om spullen te bewaren.

Excuus 2: Je blijft opruimen met die kinderen1

Hoe jonger je begint om je kinderen te leren opruimen, hoe makkelijker het ze afgaat. Op latere leeftijd werkt dat namelijk niet meer omdat ze het vanzelfsprekend vinden dat jij al hun rommel opruimt. Iets anders dat zeker niet werkt is schreeuwen dat je het zat bent en wil dat alles over 30 minuten opgeruimd is. Wil je het in de hand houden? Volg deze stappen:

1. Geef kinderen concrete taken: zet je boeken in de boekenkast, stop de barbies in de barbiedoos of stop de was in de wasmand. Zo weet je kind wat er van hem of haar verwacht wordt.
2. Maak het niet te moeilijk. Een kind kan geen lego op kleur selecteren, dat is veel te ingewikkeld. Zorg dat je een legodoos hebt voor alle kleurtjes of een box waar de barbies in opgeborgen worden zonder dat het perfect ingericht is. Voor kleine kinderen kun je er plaatjes opplakken van lego, barbies of treinen. Dan leggen ze de link makkelijker.
3. Als je wilt dat ze goed leren opruimen, doe het dan samen. Goed voordoen doet goed volgen én  is een stuk gezelliger.
4. Ga niet op details zitten: geef je kind op de grote lijn complimenten als hij het goed doet.
5. Zet spullen die veel rommel maken zoals puzzels, lego en barbiekleding hoog in de kast. Zo moet je kind erom vragen als hij ermee wil spelen en houd jij de chaos in de hand.

Excuus 3: Ja maar ik heb geen vaatwasser3

Deze rommel is heel makkelijk op te ruimen. Het excuus ‘ik heb geen vaatwasser’ gaat er dan ook niet meer in. Ruim een van je keukenkastjes op en gebruik ‘m als vaatwasser: zet er een teiltje in waarin je je vieze vaat verzamelt. Zo houd je je aanrecht leeg en schoon. Heb je over de grote lijn moeite met het schoonhouden van je huis? Dit zijn de tips:

1. Maak onderscheid tussen dingen die wekelijks en minder frequent schoongemaakt moeten worden. En begin bij de makkelijkere acties waarbij je je hygiëne voor meer dan 80% verbeterd.
2. Denk aan de 7 snelle poetsacties: het gasfornuis, legen van de vuilnisbak, stoffen, stofzuigen, dweilen, het sanitair en voor de finishing touch de spiegelende oppervlakten zoals het ovendeurtje of de spiegel in de gang.
3. Helemaal bij met poetsen? Neem er dan langzamerhand een klusje per week bij: was je gordijnen, zeem de ramen of stofzuig een keer onder je bed.

Win een opruimcoach met jouw excuus

Laat ons hieronder weten waarom jij wel een opruimcoach kan gebruiken. Het beste excuus belonen we met een middagje opruimcoach.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...