winkler-prins

Opgegraven: 3 uitgestorven boeksoorten

Door het internet en de digitalisering van ons leven zijn veel boeken tot een schimmig bestaan in de marge van de geschiedenis veroordeeld. Bij de dertigplussers roepen ze misschien nog warme gevoelens op, maar de nieuwe generatie zal verstoken blijven van het knisperende gevoel van de papieren fossielen. Wij telden drie verdwenen boeken, maar er zijn er vast veel meer te vinden. Vertel jij ons welke?

Het telefoonboek als brievenbusvuller

Vroeger had iedereen een vast telefoonnummer van de PTT. En al die nummers werden handig overzichtelijk gemaakt in enorme dikke boeken. Deze telefoonboeken werden gepubliceerd in 45 delen, van Aadorp in Gelderland tot Zijtaart in Noord Brabant. Telefoonboeken waren niet alleen handig, maar natuurlijk ook een bron van vermaak. Bijvoorbeeld als middel om je indrukwekkende spierkracht te tonen.

Telefoonboekscheuren was vroeger nog een dingetje

)

De encyclopedie voor de beslechting van felle discussies

Als er vroeger tijdens een bridgeavondje een discussie ontstond over een willekeurig onderwerp, dan werd ten langen leste de encyclopedie erbij gehaald. De 26 strenge, lederen ruggen stonden bij veel mensen hoog in de boekenkast en waren zonder uitzondering verkocht door gladde huis-aan-huisverkopers.

Succesvolle en minder succesvolle encyclopedieënverkopers door Monty Python

)

Kookboeken waar je soep van kan koken

Kookboeken zijn van het inferieure papier gemaakt. En dat is niet goed bestand tegen het slagveld aan ontplofte ingrediënten dat ik doorgaans bij het koken achterlaat. Het gevolg is dat er nog wel eens wat bladzijden aan elkaar blijven plakken, wat leidt tot verrassende gerechten op een later tijdstip. Nee, dat probleem is definitief naar het verleden verwezen met de iPads, Tabs en meer van dat soort hi-techspul.

Rachel (Friends) maakt een verrassende trifle

)

Graaf jouw uitgestorven boeken op

Laat ons jouw favoriete boekosauriër weten. Laat een reactie achter.

You may also like...