panda-fabriek-napels

Hoe een compacte auto tegendraads én hartstikke Europees kan zijn

De kleine auto is bezig aan een grote opmars. Als ik door de emblemen heen kijk stoort me één ding: lage lonenlanden. Maken we dan ook helemaal niets meer in de Eurozone!? Na wat eigen onderzoek vond ik in de prijsklasse tot € 11.000 16 kleine auto’s, waarvan maar 3 auto’s uit de Eurozone. Heb je een paar minuten voor me? Dan neem ik je mee naar de 3 fabrieken waar deze tegendraadse en onconventionele auto’s in elkaar worden gesleuteld.

Spanje: Renault Twizy

We starten onze auto-ontdekkingsreis in Spanje, in Valladolid om precies te zijn. Op 200 kilometer ten noorden van Madrid maakt Renault revolutionaire autootjes. Ooit zag ik dit soort voertuigjes in futuristische voorspellingen, anno 2014 hoort de Twizy bij het straatbeeld. En dan is de Twizy ook nog goedkoper dan de driewieler van Peugeot, oh la la. Helemaal nieuw is hij niet: het trucje om plastic plaatwerk aan een kooi te hangen was door een horlogemaker (ergens in de bergen van Zwitserland) al bedacht.

Frankrijk: Smart Fortwo

Vlak onder Luxemburg, in het on-Frans klinkende plaatsje Hambach, staat een fabriek die Smart W453’s uitperst. De mini-Benz wordt niet altijd op waarde geschat, regelmatig krijgt hij scootmobiel naar zijn hoofd geslingerd. Maar doen we daarmee de puurste Mercedes van dit moment niet te kort? Jarenlang kocht je geen Mercedes om de gadgets. Sober van a naar b was het bewijs van vroomheid. De Fortwo is de duurste van het illustere Europese trio, maar voor de hoofdprijs krijg je hem wel met naafdopjes mee naar huis.

Italië: Fiat Panda

Zijn 2-zitters niet helemaal je ding? Dan heeft Sergio Marchionne een ruimer alternatief: de Fiat Panda. Dit designerdoosje komt uit de roemruchte autofabriek nabij Napels. De Panda is Italiaanser dan de 500 die in Polen wordt geproduceerd. Uit dezelfde fabriek kwamen in de jaren ’70 Alfasuds van de band. Deze Alfa Romeo uit het Zuiden (vandaar de naam Alfasud) was het antwoord van de Italiaanse overheid op de hoge werkloosheid in dit agrarische gebied, bekend uit de boeken van Niccolo Ammaniti.

Nicolaos

Nicos is als acceptant poortwachter voor Zelf. Maar daar buiten iemand die graag stilstaat bij het leven, in al haar facetten. Zolang het duurt koestert hij de verschillen tussen continenten en samenlevingen. Om die verschillen te laten bestaan verkiest hij regelmatig producten van lokale leveranciers boven die van de multinationalen.

You may also like...

1 Response

  1. sander zegt:

    Lekker geschreven, je vliegt er doorheen!