1

Vergeten groenten herinneren

Vergeten groenten stammen uit een tijdsgewricht dat mensen nog termen bezigden als ‘tijdsgewricht’ en ‘bezigden’. De laatste jaren kun je eigenlijk nauwelijks nog spreken van vergeten groenten, want de groenteafdeling van elke zichzelf respecterende supermarkt ligt er vol mee. Je kan er dan ook heerlijke gerechten mee maken. Een rondje door de zaak leverde de volgende recepten op.

Aardperensoep met cantharellen

Schermafbeelding 2013-11-07 om 10.15.14

Fruit 5 sjalotjes in wat roomboter tot ze glazig zijn. Voeg 500 gram aardpeer toe (geschild) en bak die een paar minuten toe. Blus af met 1,5 liter kippenbouillon voeg een laurieblaadje toe, breng aan de kook en laat vervolgens 35 minuten pruttelen op laag vuur. Haal het laurierblaadje eruit en pureer met een staafmixer. Voeg 250 ml slagroom toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Afkruiden met zout en peper en je soep en klaar. Nu de 250 gram cantharellen nog. Schrap de steeltjes schoon en was ze nog even kort in koud water. De grote paddenstoelen kun je in kleine stukken snijden. Bak ze in roomboter tot ze goudbruin zijn, zout en peper erop en ze zijn klaar om in de kom te gaan. Schenk de soep erover en strooi er nog wat gehakte peterselie.

Romige pastinaakgratin met peterselie

2

Schil 1 kilo pastinaken en snijd ze in gelijke stukken. Pel en snijd 2 tenen knoflook en doe die samen met de pastinaken in 500 ml slagroom. Breng het geheel rustig aan de kook en laat 10 minuten doorkoken tot de pastinaken beetgaar zijn. Meng 1 eetlepel maïzena met 1 eetlepel water en bind hiermee de slagroom. Hak een bosje platte peterselie fijn en voeg dit toe. Doe alles in een ovenschaal en bak 20 minuten in de oven op 175 graden.

Rösti van schorseneren

3

Schil 500 gram schorseneren en rasp deze vervolgens grof. Doe 25 gram boter in een pan en stoof de schorseneren in 10 minuten gaar. Meng in een kom 1 teen gehakte knoflook3 eetlepels fijngehakte koriander2 eieren1 fijngehakte chilipeper2 eetlepels bloem en zout en peper. Schep hier de gestoofde schorseneren door en meng alles goed door elkaar Maak 6 platte rösti ( 1 grote kan ook natuurlijk) en bak deze 4 minuten per kant in 25 gram boter en 2 eetlepels olijfolie totdat ze goudbruin zijn.

You may also like...