IDFA-in-Tuschinski

Verhalen vertellen tot kunst verheven op IDFA

Met ruim 350 films, acht locaties en meer dan 180.000 bezoekers per jaar is IDFA het grootste documentaire filmfestival ter wereld. Tussen al die docu’s zitten een hoop verhalen over bijzondere mensen. Dat past natuurlijk precies in ons straatje, dus zochten we er alvast een aantal voor je uit.

Ariel van Laura Bari (Canada)

Ariel-chair_Red-balloon
Wanneer de Argentijnse Ariel op zijn 33ste door een ongeluk beide onderbenen verliest, besluit hij vrijwel direct om ooit weer te lopen. Als technicus is hij vrij inventief, dus ontwikkelt Ariel zijn eigen mechanische protheses. De Canadese Laura Bari volgt hem vanaf de eerste periode na zijn ongeluk: tien jaren vol pieken en dalen. Zal hij ooit weer lopen of blijft opstaan niet meer dan een mooie droom?

Whoopi Goldberg Presents Moms Mabley van Whoopi Goldberg (VS)

Moms Mabley 70066-6
De comedienne Jackie ‘Moms’ Mabley (1894-1975) heeft in haar carrière een hoop grenzen doorbroken. Whoopi Goldberg is zelf ook door Moms geïnspireerd. In haar regiedebuut laat ze mensen aan het woord als Joan Rivers, Bill Cosby, Eddie Murphy en Sidney Poitier. Dankzij haar onschuldige uitstraling en grote populariteit kwam Moms weg met scherpe politieke kritiek. In de woorden van Joan Rivers: “een dame, op het podium, die ons de waarheid zegt.”

The Life and Crimes of Doris Payne van Matthew Pond en Kirk Marcolina (VS)


In het gesegregeerde Amerika van de jaren ’30 ontpopt de zwarte, alleenstaande moeder Doris Payne zich als een beruchte juwelendief. Ze is inmiddels 80. Tegen de achtergrond van een lopende rechtzaak vertelt ze hoe ze meer dan twee miljoen dollar aan sieraden heeft buitgemaakt. Een sympathieke film over vervlogen tijden, de romantiek van eerlijke juwelendiefstal en de prestaties van een bejaarde dame die haar eigen American Dream najaagt.

Zelim’s Confession van Natalia Mikhaylova (Duitsland)


Je hebt nog nooit een wapen in handen gehad, maar je wordt gedwongen toe te geven dat je nauw betrokken was bij een terroristische aanslag. Het overkwam de Tsjetsjeense Zelim. Op een vroege ochtend werd hij op brute wijze gearresteerd en vijf dagen lang vastgehouden op het politiebureau. Ondanks wrede martelingen onderging, bleef hij bij zijn standpunt dat hij onschuldig was. Tot aan het randje van de dood ontkent hij zijn betrokkenheid. Tijdens een zwerftocht door Oslo vertelt hij zijn verhaal aan regisseur Natalia Mikhaylova.

Ana Ana van Corinne van Egeraat en Petr Lom (Nederland/Griekenland/Frankrijk/Noorwegen)

eye
Een kijkje in de wereld van 4 jonge Egyptische vrouwen kort na de de revolutie. Dankzij hun leeftijd, hun eigenzinnige levensvisie of de omstandigheden zijn ze voortdurend bezig om zichzelf te definiëren. Van een journaliste die haar vertrouwen in de media heeft verloren tot een filmmaakster die zonder auto de straat niet meer op durft: voor alle 4 de vrouwen is het moeilijk zichzelf te zijn in de Egyptische maatschappij. “Soms voelt het alsof Egypte me opeet, mijn persoonlijkheid verzwelgt. Ik wou dat ik in een ander land leefde.”

Comedy Warriors: Healing Through Humor van John Wager (VS)


Vijf gehandicapte Amerikaanse veteranen van de oorlogen in Irak en Afghanistan vertellen over het ongeluk waardoor ze gewond zijn geraakt en de moeilijke periode die daarop volgde. Maar ondertussen zijn het ook vijf stand-up comedians. Comedy Warriors is een project dat gehandicapte veteranen helpt stand-upper te worden. Alle vijf hadden ze van zichzelf al de neiging grappen te maken over hun problemen; nu worden ze begeleid door beroemde stand-up comedians als Zach Galifianakis, Lewis Black en Bob Saget. De documentaire werkt toe naar de eerste grote show van de vijf, in de L.A. Improv in Hollywood.

Wil jij ook naar een documentaire?

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA voor vrienden) vindt plaats van 20 november t/m 1 december. Zin gekregen in een mooie film? Dat komt goed uit, want wij geven twee kaarten weg voor The Life and Crimes of Doris Payne. Zondag 1 december, 16:45 uur in Tuschinski  Vertel hieronder wat jouw favoriete documentaire is en maak kans op twee kaartjes.

You may also like...

3 Responses

 1. Patty zegt:

  Kings of Pastry! Aangeraden door m’n collega’s en als bakfan zeker de moeite waard om te kijken. Zestien chefs oefenen het hele jaar hun taarten en baksels om vervolgens in een tijdsbestek van 3 dagen te strijden voor de felbegeerde blauw/wit/rode kraag. Je behoort dan tot de top van de Franse patisserie. Een prijs voor het leven, toegekend door Meilleur Ouvrier France (MOF). Ongelofelijk wat voor kunstwerken deze mensen kunnen maken. Kijken dus. Zeker als je van food documentaries houdt!

 2. Anneke zegt:

  De regels van Matthijs. Omdat dit het hartverwarmende en hartverscheurende verhaal vertelt van een maatschappelijke outcast. Een iets te niet ‘normaal’ mens waar wij geen plekje voor hebben in ons land. Of geen plekje voor willen maken. Abnormaliteit moeten we juist vieren.

 3. Eva zegt:

  Bedankt voor de reacties!
  Deze actie is inmiddels verlopen en Anneke is als winnaar naar Tuschinski geweest.