Rijden op alcohol nu ook te verzekeren

Sinds deze maand verzekeren we ook auto’s die op alcohol rijden. Ik moest even denken aan een carnavalshit van Bassie & Adriaan. ‘Onze auto rijdt op alcohol, tanken doen we aan de bar. Nooit meer tanken we benzine, we gooien een borrel in de kar’, zong het komische duo ergens begin jaren ’80.

Braziliaans goedje

Al in de jaren ’70 reden auto’s op een mengsel van alcohol en benzine. Niet in Europa maar in Brazilië. Een land dat niet langer afhankelijk wilde zijn van de oliekraan in het Midden-Oosten. Door uit suikerriet alcohol te destilleren en dit aan te lengen met benzine ontstond een nieuwe brandstof: bio-ethanol.

Flex tanken

De bio-ethanol die je in Nederland tankt wordt behalve uit suikerriet ook uit graan, maïs, suikerbieten en afval als stro, maïsloof en druivenschillen gedestilleerd. De gangbare varianten zijn:

  • E85: 85% bio-ethanol en 15% benzine
  • E10: 10% bio-ethanol en 90% benzine
  • Blue One 95: tussen 5 en 10% bio-ethanol + benzine


(foto: Australiërs noemen bio-ethanol heel toepasselijk brewtroleum, gebrouwen brandstof)

Blue One 95

Deze brandstof kun je alleen vinden bij tankstations van Argos, de laatste onafhankelijke oliemaatschappij van Nederland. Begonnen door een man die rondom Rotterdam oliën en naverwante producten verkocht en uiteindelijk een pompstation begon. Voor zijn olie was hij steeds afhankelijk van de reuzen waardoor hij qua prijs niet veel kon veranderen. Dat moest anders, en zo begon hij met het verbouwen en brouwen van zijn eigen brandstof. Deze mengde hij vervolgens met de benzine die hij verkocht, en dit scheelde zowaar 2 cent accijns per liter. Toch mooi meegenomen.

Nicolaos

Nicos is als acceptant poortwachter voor Zelf. Maar daar buiten iemand die graag stilstaat bij het leven, in al haar facetten. Zolang het duurt koestert hij de verschillen tussen continenten en samenlevingen. Om die verschillen te laten bestaan verkiest hij regelmatig producten van lokale leveranciers boven die van de multinationalen.

You may also like...