WA, WA-plus, all-risk, wat zijn dat voor dekkingen?

Als u een autoverzekering afsluit bij Zelf.nl, dient u al snel te kiezen tussen een WA-, een WA-plus of een All Risk verzekering. Dat zijn algemene termen die worden gebruikt bij autoverzekeringen. Toch merken we dat veel mensen niet direct weten waar ze voor staan. In dit artikel gaan we daarom wat dieper op deze zaken in.

Wat is dekking nou eigenlijk?
Bij welke schade keert Zelf.nl uit en hoe hoog is dat bedrag?

Een WA-verzekering is verplicht
De meest eenvoudige vorm van een autoverzekering is de WA-verzekering. Deze biedt dekking voor schade die u toebrengt aan anderen. Bij schade aan tastbare zaken, is de dekking maximaal 2,5 miljoen euro. Als u bijvoorbeeld met uw Ford Ka een Bugatti Veyron (aanschafprijs circa 1,8 miljoen euro) totall-loss rijdt, dan is die schade met onze autoverzekering keurig netjes gedekt.

Bij letselschade keren wij maximaal 5 miljoen euro uit. Hier kunt u denken aan mensen die na een ongeluk niet meer kunnen werken of geheel of gedeeltelijk gehandicapt zijn geraakt. Een WA-verzekering is wettelijk verplicht. Iedereen die in een auto bezit moet minimaal deze verzekering afsluiten.

Een WA-plus verzekering keert ook uit bij schade aan uw eigen auto
Bij een WA-plus verzekering krijgt u alles wat u ook bij een WA-verzekering krijgt – en meer. Zo keren wij ook uit als uw auto schade oploopt door storm of door andere barre weersomstandigheden. Ruitschade wordt vergoed. Als u de ruit tenminste laat repareren of vervangen door bij Glasgarant aangesloten herstelbedrijf.

Heeft uw auto schade opgelopen door brand? Ook dan vergoeden wij uw schade. Tenslotte wordt diefstal ook vergoed. Dan is er sprake van totaalverlies. Dat betekent dat de kosten voor de reparatie of, in dit geval, de vervanging van uw auto hoger dan of gelijk zijn aan de de waarde van uw bolide.

All-Risk is de meest complete basisdekking
U nam een bochtje te scherp en heeft nu de afdruk van dat betonnen paaltje in uw portier staan? Geen nood, die schade wordt door uw All-Risk Autoverzekering gedekt. Met een all-risk autoverzekering wordt alle schade aan uw auto gedekt. Of het nu uw eigen schuld is of die van een ander. Dat is een geruststellende gedachte.

Aanvullende dekkingen
Er is nog een tweetal aanvullende dekkingen dat enige uitleg behoeft. De inzittendenbescherming van Zelf.nl en de rechtsbijstandverzekering.

Inzittendenbescherming
De Inzittendenbescherming is een combinatie van twee verzekeringen: een schadeverzekering en een ongevallenverzekering voor inzittenden. De schadeverzekering dekt daadwerkelijk geleden schade aan inzittenden. De ongevallenverzekering keert uit bij overlijden en bij blijvende invaliditeit.
De Inzittendenbescherming geldt ook voor honden en katten, daar is Zelf.nl redelijk uniek in.

Rechtsbijstandverzekering
Met deze verzekering heeft u recht op rechtskundige bijstand en worden proceskosten vergoed. U kunt als automobilist in situaties terechtkomen waarin juridische hulp noodzakelijk is. Het komt ook voor dat de tegenpartij bij u schadevergoeding claimt, terwijl u vindt dat u geen schuld heeft. Ook kunt u met deze verzekering autoschade waarvoor u niet verzekerd bent verhalen op de aansprakelijke tegenpartij.

Meer weten of direct een autoverzekering afsluiten?
Bereken vrijblijvend uw premie of lees meer informatie over onze autoverzekering.

You may also like...

1 Response

  1. willeke zegt:

    Wat wel jammer is aan een autoverzekering van Zelf.nl is dat ik direct na melding van een schade een brief ontving.
    Daarin stond dat het dosier gesloten was omdat ik GEEN all-risk verzekering heb.
    Met andere woorden zoek het Zelf maar uit, dit is helaas nergens in de voorwaarden te vinden.