brievenbussen2

Waar is mijn Vereniging van Eigenaren nu eigenlijk voor verzekerd?

Het jargon vliegt je tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van je Vereniging van Eigenaren (VvE) om de oren. Maar het enige waar jij behoefte aan hebt is het naar beneden krijgen van je servicekosten. Je wilt in elk geval weten waar je voor betaalt. In dit artikel gaan we je meer vertellen over de verzekeringen voor een VvE. Zo ben je goed voorbereid voor je eerstvolgende ALV.

VvE voor dummies

Als je in een appartement woont, ben je samen met de andere eigenaren verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. Je bepaalt in de Vereniging van Eigenaren wat er de komende jaren onderhouden moet worden, welke verzekeringen er afgesloten worden en van welke extra diensten gebruikt wordt gemaakt (bijvoorbeeld een graffiti-, of ongediertebestrijdingscontract).

Op basis van die kosten, worden je servicekosten berekend. Het doel is daarbij om nooit een tekort in de kas te hebben. Voor huidige ‘eigenaren’ zijn servicekosten een bekend verhaal. Woon je nog maar net in een appartement dan zijn servicekosten soms een mistig verhaal.

Samen verzekerd

Ook de verzekeringen vallen onder de servicekosten van de VvE. De opstalverzekering is een verplichte verzekering voor elke VvE. Ieder lid moet hieraan meebetalen. Maar wat de opstalverzekering precies dekt –en of dat genoeg is voor jouw situatie- is lang niet altijd duidelijk.

In principe kun je ervan uitgaan dat de opstalverzekering schade door brand, storm en inbraak dekt. Hieronder vallen ook alle onroerende goederen die bij de woning(en) horen zoals de schuur, schutting, leidingen, centrale verwarming en sanitair. Mocht het volledig gebouw bijvoorbeeld vernietigd worden door brand, dan ontvangt de VvE de herbouwwaarde van het complete pand of afgebrande woningen. De herbouwwaarde is het totaalbedrag om het pand of de woningen in dezelfde staat te herbouwen.

De jaarpremie van een opstalverzekering is gemiddeld genomen een kleine € 1,- per € 1000,- verzekerd bedrag. Dus wordt het pand getaxeerd op € 1.000.000, dan betaal je als VvE dus ongeveer € 1000,- aan opstalpremie per jaar. Toch kunnen de verschillen groot zijn afhankelijk per verzekeraar en per regio alsook van de bouwwijze van je woning, de staat van onderhoud en de herbouwwaarde.

Nog een verplichte verzekering is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze dekt schade als bijvoorbeeld een afgewaaide dakpan schade bij een andere woning veroorzaakt heeft. De particuliere variant van deze verzekering biedt hiervoor namelijk geen dekking.

Mijn woning is onderverzekerd via de VvE

De VvE heeft dus een verzekering voor het hele gebouw afgesloten. Als je als eigenaar van een appartement verbeteringen aanbrengt in je woning die alleen voor jezelf van toepassing zijn, vallen deze doorgaans niet onder de algemene opstalverzekering. Je hebt dan te maken met Eigenaarsbelang.
Dat klinkt allemaal moeilijker dan het is. Maar stel je voor dat je hebt aangebouwd, je woning volledig hebt gestript, een dure keuken geplaatst of een luxe badkamer aangelegd hebt. Dan worden deze kosten veelal niet gedekt door de opstalverzekering. Mocht je huis afbranden, dan ontvang je dus alleen de herbouwwaarde van de woning, maar niet die van je dure keuken of luxe badkamer.

Om dit toch vergoed te krijgen, kan de VvE het eigenaarsbelang op de gezamenlijke opstalverzekering verzekeren. We zeggen bewust ‘kan’, want het is niet verplicht. Wil het bestuur van je VvE dit niet doen, dan kun je zelf een Eigenaarsbelangverzekering afsluiten. Let hierbij wel op: lang niet alle verzekeraars hebben zo’n verzekering. En als ze deze wel aanbieden kunnen de premies alsook dekking sterk uiteenlopen. Vergelijk daarom verschillende eigenaarsbelangen.

Welke verzekeringen kan een VvE nog meer afsluiten?

Afhankelijk van wat het bestuur besloten heeft, kun je naast de opstal en eventuele eigenaarsbelangverzekering ook een glasverzekering, bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, ongevallenverzekering en rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Glasverzekering: Schade aan glas is niet standaard meeverzekerd. Vind je het belangrijk dat mogelijke schade aan ruiten wél gedekt is, informeer dan bij je bestuur of dit meeverzekerd is of eventueel alsnog afgesloten kan worden.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering: het gebeurt niet vaak, maar als bestuurder van de VvE kun je persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de volledige schade die voortkomt uit fouten van jezelf of een van de medebestuurders. Hierbij maakt het niet uit of je functie betaald of onbetaald is. De kosten hiervan kunnen snel in de papieren lopen. Voorbeeld: de voorzitter sluit een contract met een derde partij voor € 25.000,- per jaar, terwijl hij voor bedragen hoger dan € 5000,- toestemming nodig heeft van de Vergadering van Eigenaars. De bestuurder kan dan voor € 20.000,- aansprakelijk gesteld worden. Hij had moeten weten dat hij niet bevoegd was om zo’n overeenkomst aan te gaan.

Ongevallenverzekering: binnen de VvE zijn vaak leden actief als technische commissie. Zij zijn er vaak bij als onderhoudswerkzaamheden of kleinere klusjes geklaard worden. Mocht hierbij iets misgaan, denk aan het vallen van een trap terwijl je een lamp in het trappengat aan het vernieuwen was, dan wordt deze schade vergoed evenals overige lichamelijke schade die middels werkzaamheden voor de VvE opgelopen zijn.

Rechtsbijstandverzekering: krijg je als VvE te maken met een juridisch conflict met bijvoorbeeld een leverancier of dergelijke derde partij? Dan heb je met de rechtsbijstandverzekering recht op juridische hulp.

‘Handig zo’n VvE, ik hoef zelf niets meer te verzekeren’

Wil je je spullen verzekeren tegen diefstal en brand? Dan moet je nog wel zelf even een inboedelverzekering afsluiten natuurlijk.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...