kerstboom-kappen

‘Mooie kerstboom, maar waar komt hij eigenlijk vandaan?’

Een boom in je woonkamer zetten, in de zomer een merkwaardige handeling maar in december de doodgewoonste zaak van de wereld. Weet jij waar onze kerstboomtraditie vandaan komt?

Midwinterfeest

Ver voor onze jaartelling, dus voor de geboorte van Jezus, waren het de Germanen die rond 21 december met de takken van een dennenboom hun hutten versierden. Niet om de geboorte van Jezus vieren, maar om het Midwinterfeest te vieren. Een feest om de zonnegod gunstig te stemmen en de toekomstige oogst positief te beïnvloeden.

Wat doen we met Kerst?

In de 4e eeuw verbood de Romeinse keizer Constantijn het Midwinterfeest. Hij vond het niet ok om een feest voor een afgedankte god te vieren. In plaats daarvan moesten zijn volgelingen de geboorte van Jezus Christus herdenken. Niet op 21 maar op 25 december.

Boom in je huis

Pas in de 16e eeuw werd het hip om een kerstboom in je huis te zetten. Martin Luther, een bekende Duitse dominee, kwam met het idee om de binnenboom van kaarsjes te voorzien. Dat idee ontstond toen hij op een avond de sterren door de dennenboom in zijn tuin zag schijnen.

Eerst rijk

Ergens in 18-nog-wat kreeg de kerstboom een plek in de huiskamers van de beter bedeelde Nederlanders, in het huis van Koning Willem de zoveelste bijvoorbeeld. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de kerstboom voor een groot publiek betaalbaar. Geleidelijk maakten de kaarsen plaats voor elektrische lampjes. Tot grote vreugde van brandweerkorpsen en verzekeringsmaatschappijen.

Kerstboomfails

Optuigen gaat niet altijd goed. Kijk maar.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...