Waarom het niet verstandig is om mensen zondermeer uit de brand (of uit de greppel) te helpen

Oeps, men laat op een parkeerterreintje bij het circuit van Assen de aandacht een beetje verslappen en hop, een Toyota staat met zijn neus in een greppel. Het valt dan ook niet mee om op zo’n ondergrond van gras te manoeuvreren. Het voordeel van zo’n parkeerterrein is dat er allerhande auto’s staan die genoeg kracht hebben om de ongelukkige uit de greppel te helpen.

Landrover schiet te hulp

Dat gebeurt dan ook. Een vriendelijke bezitter van een vierwielaangedreven Landrover helpt hem uit de brand. Dat gaat eerst een beetje knullig (het touwtje is te zwak en doet *knap*), maar dan komt er eindelijk beweging in. Helaas loopt dat niet helemaal zoals gepland:

Wie is aansprakelijk voor de schade?

Het is heel zuur, maar de behulpzame eigenaar van de Landrover (de sleper) kan door de eigenaar van de geparkeerde auto aansprakelijk worden gesteld. De gesleepte auto is hierbij extra de pineut, want die is op dat moment een onlosmakelijk onderdeel van de Landrover. Een sleepauto en gesleepte auto worden als één geheel gezien door de wet. Als de Landrover alleen maar een WA-verzekering heeft, dan is alleen schade aan anderen verzekerd en dus niet aan een auto die met een touwtje aan hem vastzit.

Hoe voorkomt u dit soort schade?

Laat niet zomaar rücksichtslos uw auto slepen, maar neem een aantal (voor de hand liggende) maatregelen in acht:

  • Gebruik een stevige, elastische sleepkabel.
  • Zet de versnelling van uw auto in z’n vrij en ga zelf achter het stuur zitten.
  • Houd uw voet bij de rem en let goed op.
  • Voorkom dat uw stuur in het stuurslot schiet.
  • Blijf uit de buurt van een strakgespannen sleepkabel.
  • Gaat u met uw auto slepen? Doe dit dan rustig en beheerst.

“Ik maak zelf wel uit hoe ik een auto sleep”

Legt u bovenstaande tips naast u neer? Dan kan het best zo zijn dat er een geinig filmpje van uw ongelukje op Youtube verschijnt. Wat wel weer goed is ter lering en vermaak van ons allen. Zorg er dan wel voor dat u geen autoverzekering bij ons heeft afgesloten :).

You may also like...

1 Response

  1. Edward zegt:

    n.a.v. het filmpje waarbij de landrover een auto uit de greppel trekt: klopt het dat indien een ander motorrijtuig/motorvoertuig wordt gesleept (bijvoorbeeld met een trekframe of “a-frame” waarbij er geen bestuurder in de gesleepte auto nodig is, zie http://www.tools.vocor.nl/index.php?item=a-frame-trekstang_-slepen-met-1-man_&action=article&group_id=60&aid=175&lang=NL), de autoverzekering zoals die is afgesloten voor de trekkende auto automatisch geldig is voor de gesleepte auto? Dus ik zou zo een onverzekerde auto mogen slepen zonder financiele risico’s te lopen (afgezien dat het van de wet niet mag, zie http://forum.infopolitie.nl/viewtopic.php?f=69&t=27083)? En wat bij overlapping van verzekering (indien de getrokken auto wél verzekerd is), welke verzekering prevaleert dan?