hoofd

Warme Truiendag: wat bespaar je nu echt?

Morgen is het landelijke Warme Truiendag. Tijd om je meest wollige Mart Smeets-trui uit de kast te pakken en de verwarming een graadje lager te zetten. Met één graad minder blijk je namelijk zo’n 7% CO2-uitstoot te besparen. Of is dit een fabel en stook je je achteraf toch weer helemaal suf?

We vroegen het docent Bouwfysica van de TU Delft, Eric van den Ham. Zijn antwoord: “Het is geen fabel. De verwarming een graad lager zetten bespaart op jaarbasis inderdaad ongeveer 7% CO2-uitstoot. De precieze besparing hangt wel af van het soort huis en het aandeel van warmtapwater etc. Als vuistregeltje kun je het meestal wel aanhouden. Maar let op: één dag per jaar zet geen zoden aan de dijk. De uitstoot vermindert dan over het hele jaar gezien slechts met 0,0035% (1/3000 deel). Warme Truiendag moet dus eigenlijk vooral een aansporing zijn om de verwarming het hele jaar door een graad lager te zetten.”

Maar kost het niet ontzettend veel energie als je ‘m dan weer een graad hoger zet?

“Nee hoor, het tijdelijk laag zetten van de verwarming kost je nooit extra energie. De ketel moet bij het opnieuw opwarmen weliswaar korte tijd wat harder werken, maar dit kost minder energie dan de verwarming een dag lang een graad warmer te hebben staan. Bij slecht geïsoleerde huizen haal je tijdens Warme Truiendag de grootste besparing. Deze huizen hebben namelijk het meeste warmteverlies: een graad minder zorgt er daarom voor dat de cv een stuk minder hard hoeft te werken.”

2

Waarom zetten we de verwarming niet helemaal uit?

Onze conclusie is dat daar twee goede redenen voor te zijn. Ten eerste kunnen in tijden van vorst je leidingen bevriezen als de verwarming uit staat. Verder wordt je huis een stuk vochtiger bij lage temperaturen (vocht slaat neer als de lucht afkoelt). En een nattig huis kan schimmel en huisstofmijt tot gevolg hebben. Geen aanrader dus.

Doe je nu ook mee met de Warme Truiendag, maar heb je nog geen mooi exemplaar in huis? Kijk dan hier voor inspiratie.

 

Fotocredits: Sarah Nichols

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...

1 Response

  1. Vinay zegt:

    ik vind het een goed idee om mee te doen omdat je dan veel energie bespaart