michiel

Wat verzeker ik met een aov? En 5 andere vragen aan onze aov-specialist

Sinds kort kun je als zzp’er ook bij Zelf terecht voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Michiel, mijn collega van de klantenservice, spreekt regelmatig klanten die vragen hebben over onze AOV en de online manier van aanvragen. Dit zijn de vragen die onze AOV-specialist regelmatig beantwoordt.

1 Wat verzeker ik met deze AOV?

“Je verzekert je zelf van een basisinkomen. Om bijvoorbeeld de hypotheek, de huur of de boodschappen te betalen als je inkomen tijdelijk wegvalt. Bij het aanvragen kies je een jaarbedrag tussen de € 5.000 en de € 30.000. Het verzekerd bedrag is maximaal 80% van je bruto-inkomen.”

2 Wat krijg ik dan als ik arbeidsongeschikt ben?

“Stel: je hebt een AOV met een verzekerd bedrag van € 12.000. In het weekend beland je na een val met je mountain bike in het ziekenhuis. Je bent 4 maanden (om precies te zijn 120 dagen) volledig uit de running. Omdat je boven de 80% arbeidsongeschikt bent ontvang je 100% van je verzekerde bedrag. De eerste maand is voor eigen risico. In de resterende 3 maanden ontvang je € 986 per maand. Van dat bedrag houden we nog loonheffing in die we doorbetalen aan de fiscus.”

3 Hoe bepalen jullie of ik arbeidsongeschikt ben?

“Dat gebeurt niet door ons maar door een Reaal-collega uit Utrecht. Die gaat op basis van het verslag van een arts, bijvoorbeeld je huisarts, en jouw antwoorden op een aantal vragen beoordelen voor welk percentage je arbeidsongeschikt bent en welke uitkering daarbij hoort.”

4 Over mijn AOV-uitkering betaal ik loonbelasting en premies, kan ik mijn premie dan ook aftrekken?

Ja, dat kan. Je kunt de premie die je in een jaar betaalt in mindering brengen op je inkomen in box 1. Het is een beetje ingewikkeld maar dit is in de wet zo bepaalt.”

5 Waarom bij jullie wel online en bij de rest niet?

“Bij de totstandkoming van dit product is onderzoek gedaan naar de wensen van zzp’ers. De marketeer van Zelf proefde hieruit dat de doelgroep behoefte heeft aan een eenvoudige AOV die je simpel kunt aanvragen. Die hebben we nu. In minder dan een half uur kun je hem aanvragen. Omdat je niet naar een adviseur hoeft te gaan bespaar je tijd en een paar honderd euro aan advieskosten.”

6 Hoelang zit ik aan een AOV vast?

“Onze AOV is net als onze andere verzekeringen na het eerste jaar elke dag op te zeggen.”

En als ik liever een toelichting van jou wil?

“Ik werk regelmatig ook in de avond dus als je de klantenservice (072 – 5 180 160) na 13.00 uur belt, is de kans het grootst dat je me aan de lijn krijgt. Als je een van mijn collega’s treft en zegt dat je een AOV-vraag hebt krijg je mij aan de lijn.”

Meer informatie

Op de website van Zelf zie je snel of we jouw beroep ook verzekeren. En je kunt er ook heel eenvoudig de hoogte van je premie berekenen en een offerte aanvragen.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...