Welke hond past bij mij?

Wilt u een hond als huisdier? Dan moet u er achter zien te komen welke hond het beste bij u, en eventueel uw gezin, past. Dat is belangrijk voor u en uw hond. Uw hond moet namelijk wel voldoen aan uw verwachtingen en moet zich thuis kunnen voelen in uw huishouden. Dit artikel wordt u aangeboden door Proteq Dier & Zorg, de huisdierenverzekeraar van Nederland.

Welke hond past bij mij?

Elke hond heeft bepaalde kenmerken waar u op kunt letten. Zo zijn er wenselijke aspecten, zoals uiterlijk, leeftijd en sexe. Maar er zijn ook aspecten van de hond die heel belangrijk zijn in combinatie met uw karakter en levensstijl. Uit deze twee zaken wordt een wens en een verwachting over het leven met de hond geschept. Als deze niet op elkaar aansluiten, dan zullen u en de hond geen vlekkeloze toekomst tegemoet gaan.

Welke hond past bij mij?

Uw karakter

Een hond is in de meeste gevallen echt een kameraad en een huisgenoot. Het is daarom fijn als het karakter van uw hond bij uw karakter past. Bent u sportief en bent u graag en veel buiten? Dan is het heerlijk als uw hond hier ook van houdt. Zit u veel binnen en kunt of wilt u niet lang buiten lopen? Er zijn genoeg honden die ook graag op schoot en binnen zitten! Eigenwijze honden hebben een goede leider als baas nodig. Als u er niet echt van houdt om uw hond op te voeden, dan moet u goed kijken welk ras dan voor u geschikt is.

Het karakter van uw hond

Anders dan bij katten zijn er heel veel verschillen in de karakters van de diverse hondenrassen. Er zijn speelse, lieve, wilde, stoere, sportieve, behulpzame, volgzame en eigenwijze honden. Uiteraard kunnen bepaalde eigenschappen ook bijgeschaafd en eventueel aangespoord worden door bijvoorbeeld goede training.

Hoe woont u?

De plek waar u woont zegt ook al veel over het bepalen van een hondenras. Er past een andere hond in een klein appartement op de 12e verdieping dan op een grote boerderij in een uitgestrekt landschap. Een hond die veel beweging nodig heeft en veel blaft zal niet gelukkig worden in een kleine flat, en het doet de relatie met uw buren ook geen goed.

Uw huishouden

De gezinssamenstelling is voor een hond ook van belang. Vooral ook wanneer u een hond met een verleden (bijvoorbeeld uit een asiel) in uw huishouden opneemt. Afhankelijk van het ras of verleden is het goed om bij de fokker of houder van de hond aan te geven hoe uw huishouden er uit ziet. Zijn er kleine kinderen, komt er veel visite, is er altijd iemand thuis? Daarnaast moet u ook goed kijken of de hond te maken krijgt met andere huisdieren zoals andere honden en katten. Kan uw hond hier mee omgaan? En ook: wordt de hond overal mee naartoe genomen? Sommige honden worden aangezien als volwaardige gezinsleden en hebben bij wijze van spreken een eigen bank en bed in het huis. Andere honden worden voornamelijk gehouden als waakhond en slapen buiten in een hok. Dit moet wel bij de natuur van het beest passen.

Globale verdeling hondenrassen:

 • Dogachtigen
 • Keeshonden, pool- en sledehonden
 • Terriers
 • Kleine gezelschapshonden
 • Herdershonden
 • Waak- en verdedigingshonden
 • Grote jachthonden en retrievers
 • Kleine jachthonden en spanielachtigen
 • Windhonden
 • Onherleidbaar ras

Bekenden mensen met hun hond:

 • Marjan Berk – Teckel
 • Leo Beenhakker – Boxer
 • Joop Braakhekke – Franse bull
 • Pierre Kartner – Foxterriers
 • Arjan Ederveen – ‘ Vuilnisbakkenras’

Laat het ons weten!

Welke hond past bij u? Voor welk ras heeft u gekozen en waarom? En sluit dit ras aan bij uw verwachtingen? Laat het ons hieronder weten. We vinden het ook leuk om te lezen welke naam uw hond gekregen heeft.

Hondenverzekering

Bent u ook op zoek naar een ziektekostenverzekering voor uw hond? Proteq Dier & Zorg is veruit de grootste dierenverzekeraar van Nederland, met meer dan 100.000 klanten en een marktaandeel van ruim 70%. Goede medische zorg voor huisdieren draagt bij aan verantwoord huisdierbezit. Door een goede verzekering af te sluiten wordt betere zorg voor huisdieren mogelijk.

Handige links:

Kenmerken:

Hondenrassen:

Test online welke hond het beste bij u past:

U heeft al een hond? Sluit dan snel een huisdierenverzekering van Proteq Dier & Zorg af. Bereken uw premie hier.

You may also like...

6 Responses

 1. Sterre Zandwijken zegt:

  Goedeavond,

  Waarom raden jullie de site http://www.puppytest.nl aan? Ik vind dit geen goede test om uit te zoeken welke hondenrassen goed bij je passen. Als ik bijvoorbeeld aangeef dat ik een voorkeur heb voor honden met een korte vacht worden er op het eind honddenrasen met een met een lange vacht aangeraden..?

  Groeten,

  Sterre

 2. Marieke zegt:

  Ik vind http://www.puppytest.nl echt een TOPSITE =D

  als uitkomst had ik deze rassen:
  Hollandse Herder
  Beauceron
  Akita Inu
  Sint Bernard
  Duitse Dog

  deze 5 hondenrassen ben ik zelf helemaal gek op
  alleen jammer dat rottweiler er niet bij staat,, daar heb ik er al 3 van gehad en ik hou super veel van dat ras

 3. Mieke van Schie zegt:

  Heb http://www.puppytest.nl meerdere malen “gedaan”, en kreeg
  iedere keer te horen dat er geen puppy voor mij geschikt zou zijn!!!
  Ik heb al jaren een pinchi (kruising ChihuahuaXDwerppincher) en
  ben daar stapelgek mee.

 4. gosia zegt:

  dit is mij lievelings hond wisje dat het een hond is van een konklukke famillie uit engeland

 5. Britte zegt:

  mijn lievelings honden zijn:
  Berner sennen
  Sintbernard
  pyreneeese berghond
  en bordercollie

  p.s. weet iemand nog trucjes die je een hond kan leren

 6. Lizz zegt:

  Hoi ik ben ook stapel op honden. Ik wil graag een hondje kopen. Ik heb wel 3 kids! Ik wil wel een klein hondje. Dit zijn mijn favo’s:
  1) Chihuahua
  2) Mopshond
  3) Franse bulldog

  (Ze staan trouwens niet op volgorde hoor)
  Kies maar wat jullie het leukste ras van de 3 vinden.

  XX van LIZZ