marco-borsato-afscheid-nemen

Welke muziek wil jij tijdens je uitvaart?

Met welke muziek wil jij je definitieve afscheidsreceptie afsluiten? Een lastige vraag die mijn fantasie regelmatig prikkelt. Veel Nederlanders kiezen voor een liedje van Marco Borsato. Ben je benieuwd op welke muziek onze Europese buren afscheid nemen? Met het oog op de introductie van de Zelf Uitvaartverzekering speel ik een potpourri van uitvaartmuziek uit de ons omringende landen.

Tijd om dag te zeggen

Time to say goodbye is het ultieme Europese uitvaartnummer: het wordt niet alleen in Nederland veel aangevraagd maar ook in Belgische en Duitse uitvaartcentra. Het liedje was waarschijnlijk niet zo’n grote hit geworden als Andrea Bocelli het niet had vertolkt. Gelukkig volgde de Italiaanse tenor zijn hart en niet het advies van zijn ouders om advocaat te worden. De Engelse versie met de Engelse musicalzangeres Sarah Brightman uit 1996 werd een grotere hit dan het Italiaanse origineel dat hij een jaar eerder voor zijn tweede album opnam.

België: afscheid met Clouseau

De Vlaamse band Clouseau wordt in België op handen gedragen. Sinds 1989 brachten de gebroeders Wauters & Co meer dan 50 singles uit. Niet vreemd dat de Belgische variant van ‘Afscheid nemen bestaat niet’ (Afscheid van een vriend uit 1992) één van de meest gespeelde nummers is op Vlaamse uitvaarten. Franstalige Belgen geven waarschijnlijk de voorkeur aan Ne me quitte pas (‘Verlaat me niet’) van Jacques Brel uit 1959.

Duitsland: Herbert toont de weg

Lange tijd was het in Duitsland not-done om popmuziek te draaien tijdens een uitvaartceremonie. Afscheid nemen van hun dierbaren deden onze Oosterburen bij voorkeur op kerkmuziek. Die voorkeur verandert geleidelijk. Ook de Duitsers luisteren tegenwoordig tijdens het ultieme afscheid graag naar Clapton, Sinatra en Bocelli. En natuurlijk heeft ook Duitsland zijn eigen muzikanten die in de moerstaal troost bieden. Ik was blij verrast toen ik zag dat die rol niet is weggelegd voor Udo Jürgens, Heino, of Vicky Leandros maar voor Herbert Grönemeyer. Het liedje Der weg schreef hij voor zijn vrouw Anna en zijn jongere broer Wilhelm die in 1998 praktisch tegelijk overleden. Guus Meeuwis vertolkt de Nederlandse bewerking van het liedje.

Engeland: voor zelfspot is het nooit te laat

Het land met zelfspot als belangrijkste exportartikel maakt zijn naam helemaal waar: Always look on the bright side of life het slotnummer van de Monty Python-film Life of Brian staat sinds kort op de eerste plaats in de Engelse uitvaart top 10. Het verdrong I did it my way van Frank Sinatra. In dezelfde lijst vinden we op de 4e plaats de openingstune van Match of the day. Ik kan me niet voorstellen dat ik in een uitvaartcentrum ooit de tune van Studio Sport ga horen.

Meer inspiratie nodig?

Een bekende Nederlandse uitvaartverzekeraar (voor wie ik nu geen reclame ga maken) heeft een Top 50 met uitvaartmuziek samengesteld. Deze lijst staat nu ook op muziekservice Spotify.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...