jaren-dertig-skyline

Wonen met een knipoog naar de jaren ’30

In de Week van de Poëzie geven we het podium vandaag aan Nicolaos. Een collega die spreekt als een dichter. In het dagelijks leven wikt en weegt hij de risico’s van nieuwe klanten, als poortwachter van Zelf. Vandaag neemt hij ons mee naar buiten. Naar een plaats waar koude grond warm werd gemaakt door de boys van projectontwikkeling.

Vandaag ben ik op reis in eigen land…

Een land waar zelfs de grond ontworpen is. Stel je voor dat je naast me staat. Je ziet een landschap van een sobere schoonheid; van boven grijs, van onder groen. Achter de nieuwe bebouwing ligt het centrum van het dorp. We gaan er naar toe en beklimmen de treden van de kerktoren.

Jaarringen

Vanuit de kerktoren wordt de bouwgeschiedenis van het dorp zichtbaar, als de jaarringen in een omgevallen boom. Ze lopen van de negentiende eeuw, dichtbij de kerk, via de twintigste door tot in de huidige tijd. In de denkbeeldige buitenste ring staan de modernste huizen. Nieuw en toch oud. De architekt maakte een knipoog naar de jaren dertig, toevallig ook een tijd van crisis.

En ondanks onze economische crisis schieten in Nederland de jaren-30-imitaties als paddenstoelen uit de grond. De huizen doen letterlijk aan paddenstoelen denken. Ze zijn groot, vierkant en omlijst met piepkleine stroken gras. De straten zijn ruim opgezet en voor de deur staat een SUV aan de oplader. In grote lijnen doen ze me denken aan een Amerikaanse suburb.

Toekomst

Ik ben benieuwd naar de bouwstijl van de toekomst. Wonen onze kinderen straks in hypermoderne splitlevelwoningen, voorzien van zwevende verdiepingsbetonplaten, zonder binnenmuren? Of zal organische vormgeving haar intrede in het landschap doen met de hulp van 3D-printtechnieken. Het doel zal altijd hetzelfde blijven: goed en veilig wonen.

En bij goed en veilig wonen, hoort een passende verzekering. Ook die heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Stond er in de vorige eeuw nog een verzekeringsmannetje voor je deur, nu regel je zelf een verzekering voor je huis. Vanaf je bank of je eettafel. Misschien wel in een woning met een knipoog naar de jaren dertig.

PS Weet jij waar Nicolaos deze foto heeft genomen?

Nicolaos

Nicos is als acceptant poortwachter voor Zelf. Maar daar buiten iemand die graag stilstaat bij het leven, in al haar facetten. Zolang het duurt koestert hij de verschillen tussen continenten en samenlevingen. Om die verschillen te laten bestaan verkiest hij regelmatig producten van lokale leveranciers boven die van de multinationalen.

You may also like...

5 Responses

 1. Natalie zegt:

  een mooi stuk wat je geschreven heb Nicolaos en zo herkenbaar 🙂

 2. Frank zegt:

  Heerhugowaard?

  • Nicolaos zegt:

   @ Frank & Etienne,

   Bedankt voor jullie respons. Het laat op een mooie manier zien hoe deze ”nostalgische” wijken op verschillende plekken in Nederland ontstaan.

   De wijk op de foto staat echter op een andere locatie en heeft haar eigen website: http://www.bloesemgaerde.nl/ Leuk detail is ook de naam, in het vastgoed-Hollandsche geschreven.

   Groet,
   Nicolaos

 3. Etienne zegt:

  Is dit Hoofddorp?

 4. sander zegt:

  Leest lekker weg. Mooi stuk!