alfasud

Moet ik mijn youngtimer ook verzekeren als hij 3 maanden in de garage staat?

“Moet ik mijn oldtimer tussen 1 december en 1 maart verzekeren als ik gebruik maak van de overgangsregeling?” Het antwoord op deze vraag van een klant met een youngtimer (een oldtimer met een kenteken tussen ’74 en ’88) is helaas ‘ja’. Als verzekeraar zijn we verplicht om de regels van de Belastingdienst te volgen, weet ik na een telefoontje met een dame van de Belastingdienst.

Jullie zijn net Grieken

Oude auto’s en te weinig belasting betalen; veel Nederlanders zijn er gek op. En als Nederlander met Grieks bloed in mijn aderen snap ik die voorliefde maar al te goed. Ik rij zelf een Opel Kadett B uit 1970 waar ik helemaal geen wegenbelasting voor hoef te betalen. Toen ik laatst werd gebeld door een klant met een auto uit 1980 die sinds 1 januari te maken heeft met de overgangsregeling voor oldtimers was ik vastberaden om het antwoord op zijn vraag te vinden. Collega’s konden het me niet vertellen. Dus besloot ik deze vraag aan de Belastingdienst voor te leggen.

Dit zei de dame van de Belastingdienst…

“Nicos, goed dat je belt. Jullie klant wil weten of hij zijn auto in de maanden december, januari en februari moet verzekeren? Het antwoord is ‘ja’. Hoewel alle schorsingsregels gelden (je klant mag niet met zijn auto rijden en hij mag hem zelfs niet op straat parkeren) wordt de auto niet afgemeld bij de RDW. Hij wordt dus niet écht geschorst. Hij houdt dus de plicht om zijn youngtimer ook in deze periode te verzekeren.”

Zo werkt de overgangsregeling van de Belastingdienst

Op 1 januari 2014 voerde de overheid nieuwe regels voor oldtimers in. Alleen voor auto’s met een eerste kentekenbewijs dat voor 1974 is uitgegeven geldt nu nog een vrijstelling van wegenbelasting. Voor oldtimers met een kentekenbewijs tussen 1 januari 1974 en 1 januari 1988 geldt een overgangsregeling. Deze regeling houdt in dat je maximaal € 120 wegenbelasting per jaar betaalt als je de auto tussen 1 december en 1 maart in je garage laat staan. Let op: de overgangsregeling geldt alleen voor benzine-auto’s. Knakenjagers die diesel of lpg rijden, betalen de volle mep tot de 40-jarige leeftijd van de auto is gehaald.
Bekijk het schema van de oldtimerregeling

How deep is your love?

Ken je die gladde ballad van de Bee Gees uit de jaren ’70? Hoe diep is hun liefde, vraag ik me de laatste tijd regelmatig af als het gaat om de liefde van de youngtimereigenaar voor zijn retro-auto. Sinds de overheid het rijden van een oud karretje financieel minder aantrekkelijk heeft gemaakt, hoor ik regelmatig verhalen van afgebrande en geëxporteerde oude autootjes. Als autoliefhebber vind ik dat jammer maar Moeder Natuur zal er vast blij mee zijn.

Heb je de youngtimers herkend?

Van boven naar de onder: Alfa Arna (grote afbeelding) Saab-Lancia 600, de Volvo 343 (made in Holland) en de Tatra 613 (mijn favoriet!).

Nicolaos

Nicos is als acceptant poortwachter voor Zelf. Maar daar buiten iemand die graag stilstaat bij het leven, in al haar facetten. Zolang het duurt koestert hij de verschillen tussen continenten en samenlevingen. Om die verschillen te laten bestaan verkiest hij regelmatig producten van lokale leveranciers boven die van de multinationalen.

You may also like...