hoofdbeeld

Zaaien, oogsten en eten in februari

Met al die importgroentes zijn we vergeten wat nu precies de ‘oorspronkelijke groenten’ van dit moment zijn. En als je niet beter weet: hoe weet je dan wat je op dit moment kunt verbouwen in je moestuintje? Gelukkig ken ik een paar fanatieke tuinders die me precies konden vertellen wat je de komende maand in je kas, tuintje of vierkante meter moestuin kunt verbouwen. Goed nieuws: er valt genoeg te schoffelen.

ZAAIEN IN JE MOESTUIN

01_in_de_grond2

Eén ding hebben de groentes die je komende maand in de grond kunt stoppen gemeen: ze hebben allemaal het winterzonnetje nodig: knoflook, pastinaak, spinazie en kaki. Heb je nu echt weinig ruimte? Probeer de knoflook te verbouwen: deze doet het namelijk erg goed in bakken en potten. De rijptijd verschilt per groente. Op volgorde van snelheid: spinazie kun je na zo’n 2 maanden oogsten, pastinaak heeft zo’n 140 dagen nodig en knoflook een paar maanden. Bij de kakiplant zit een groot verschil: geënte planten geven vaak na 3 jaar vruchten terwijl het bij zaaiingen soms wel 10 jaar kan duren!

In de kas

Een gematigde kas (10-13°C ) kun je het hele jaar door gebruiken én, het grote voordeel, je kunt ‘m helemaal zelf reguleren. Er is namelijk geen regen, noch wind aanwezig waarop de planten in hun gemak kunnen groeien. Bovendien is het er ook aangenaam warm voor jezelf. Wel zo lekker. Maar wat ook lekker is: artisjok, aubergine, bleekselderij en tuinbonen. Althans, als je daarvan houdt. Deze zaden kun je namelijk het best in februari in je kas planten zodat je ze later het jaar op je bord hebt liggen.

02_in_de_kas2

De onverwarmde kas

Achter het glas, dus gewoon voor het raam? Nee, dat zou ik niet doen. Zie het als een kas, alleen dan eentje die niet verwarmd is. Zo kun je de seizoenen beter regelen. Probeer de kas altijd te luchten behalve als het buiten echt te koud is: je wilt niet dat de groenten bevriezen. Is het toch te koud en wil je de natuur een handje helpen? Zaai dan op warmte: gewoon in een kweekbak met bodenwarmte of broedstoof. En vergeet natuurlijk niet de plantjes water te geven, want de kas houdt alle regen buiten de deur.

03_achter_het_glas2

SMAKELIJK ETEN MET JE EIGEN GROENTEN

 

Had je al een moestuin of vraag je je af welke groenten er op dit moment vers uit de grond komen: aardpeer, boerenkool, pastinaak, prei, savooiekool, schorseneer, spruiten en veldsla. En daar zet je met gemak een 3-gangenmenu mee op tafel met voor-, hoofd- én nagerecht. Ja, zelfs met groentes. Je begint met een Aardpeersoepje, volgt ‘m op met een oer-Hollandse boerenkoolstamp en sluit de avond af met een pastinaak cheesecake. En dat allemaal vanuit je eigen tuintje! Smakelijk.
04_op_het_bord2

You may also like...