zelfbierbrouwen

Zelf bier brouwen: succes niet verzekerd, een glimlach wel

Dankzij een steeds groter wordende groep liefhebbers heeft Nederland zich kunnen ontpoppen als het Eldorado van het speciaalbier. In elke zichzelf respecterende stad kun je tegenwoordig een local brew bestellen. Zelfs Nederlands grootste kruidenier heeft tegenwoordig een bierschap waar je op ontdekkingsjacht kunt gaan. Heeft jouw straat of buurt al een eigen brouwerij?

Stap 1: Men neme een startpakket

Nu is het ook mogelijk om uit de consumentenrol te stappen en jezelf als Straffe Hendrik te wanen door zelf bier te scheppen. Met een eenvoudige brouwemmer maak je kennis met de wereld van wort, gisten, granen, hopbellen en geduld. Ik geef toe, sexy ziet het er niet uit, maar met deze set brouw je wel ruim 20 liter speciaalbier.

Stap 2: Men kieze een bierpakket

Vervolgens heb je een bierpakket nodig (een soort pannenkoekenmix). Het aanbod is niet heel divers maar goed genoeg om mee te beginnen. Vervolgens meng je de ingrediënten. Emmer en bierpakket zijn online te bestellen.

Stap 3: Men neme uitgebreid de tijd

Het gisten in de brouwemmer neemt zo’n 3 weken in beslag. Vervolgens giet je het mengsel in bierflesjes en voeg je nog een klein beetje suiker toe om het gistproces te versterken. De gisting in de fles duurt 6 tot 8 weken. Als je na het lange wachten ergens in november de eerste slok van je eigen bier kunt nemen is een glimlach verzekerd. Succes helaas niet. Yamas.

PS Blijkt je eigen brouwsel toch niet drinkbaar? Neem dan een speciaalbierabonnement op proef. Bijvoorbeeld van Speciaalbier Gilde, van Doosje Speciaalbier of van Beer in a box.

Nicolaos

Nicos is als acceptant poortwachter voor Zelf. Maar daar buiten iemand die graag stilstaat bij het leven, in al haar facetten. Zolang het duurt koestert hij de verschillen tussen continenten en samenlevingen. Om die verschillen te laten bestaan verkiest hij regelmatig producten van lokale leveranciers boven die van de multinationalen.

You may also like...