Over mijn slippertje, over mijn vertwijfeling en over de hoop die ik heb #zeroplasticweek2014

plastics

Ik had natuurlijk al een voorgevoel dat het niet makkelijk zou worden. Maar dat Zero Plastic Week zo ontzettend moeilijk zou zijn. Nee, dat heeft zelfs mijn torenhoge verwachtingen overtroffen. En ik had er nog wel zo’n zin in! Uiteindelijk is het heel goed gegaan en heb ik maar één slippertje gemaakt. En toch ben ik niet gelukkig maar moedeloos. Op het gebied van plasticloos leven dan. In deze post beschrijf ik mijn slippertje, mijn vertwijfelingen en frustraties tijdens Zero Plastic Week. Maar ook over het licht aan het einde van de tunnel en waarom het nog geen kansloze missie is….

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Voordat Zero Plastic Week begon heb ik me verdiept in het plasticloos leven en daar heb ik een blog over geschreven: De 7 beste tips om Zero Plastic Week goed door te komen #zpw2014. Op zich handig, maar achteraf best naief. Want de tips die ik gaf bleken veel te makkelijk. Oftewel, de praktijk is veel te weerbarstig om met die 7 tips het hoofd te bieden.

Had je dan helemaal niets aan die tips?

starbucks

Dat is maar hoe je het bekijkt. Om er 1 week mee door te komen zijn ze prima. Neem nu tip 1: “Neem je eigen boodschappentas mee”. Dat is niet moeilijk. De tip “Haal je eten bij de speciaalzaken (bakker, slager, groenteboer)” is ook makkelijk. Even omrijden, tas mee, niet in plastic laten verpakken, klaar! Tip 3: “Gebruik glas ipv plastic flessen” deden we in mijn huishouden al min of meer. Alleen bij tip 4 ben ik scheef gegaan. Want ondanks dat ik een prachtige gerecyclede Starbucks koffiemug heb (die ook in de vaatwasser kan), had ik 1x zo’n ontzettende trek en ik had m’n mug niet mee. M’n enige slippertje deze week! Ook heb ik nog geen broodmachine (meer een financiële keuze) en hadden we nog genoeg schoonmaakmiddelen om de week door te komen.

Dan heb je het toch goed gedaan? Waarom vond je het dan zo zwaar?

Gaandeweg besefte ik dat een week zonder plastic te makkelijk is. Dat lukt wel. Maar langer dan een week, hou ik dat ook vol? De rest van m’n leven zo min mogelijk plastic gebruiken, is de échte uitdaging. Ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat dat nodig is. En van die gedachte word ik moedeloos. Het lijkt wel onmogelijk.

Zie je nog wel licht aan het einde van de tunnel?

Ja, tijdens Zero Plastic Week heb ik geleerd dat ik niet de enige ben die zich hier zorgen over maakt. Sterker nog, het lijkt wel een beweging die steeds groter wordt. Er staat ook echt iets op het spel. Onze oceanen, onze leefomgeving en uiteindelijk onze kinderen die letterlijk met de rotzooi opgezadeld worden. Daarnaast zie ik dat talentvolle mensen (steun deze jongens) hun tijd en energie steken in het bedenken van oplossingen. En als ik dat zie dan zijn mijn vertwijfelingen en uitdagingen helemaal niet groot. Dan moet ik doorgaan.

En dat is wat ik doe. Zo goed mogelijk plasticloos leven. Dankzij Zero Plastic Week.

You may also like...