Zorgen voor een ziek huisdier

Een ziek huisdier is een grote zorg. Als baasje maakt u zich zorgen en vraagt zich af hoe ziek uw huisdier eigenlijk is. Een dierenarts is de enige die een goede diagnose kan stellen. Maar hoe weet u of uw huisdier zo ziek is dat u naar de dierenarts moet? 

 

Hoe ziek is uw huisdier?

Pijn

Huisdieren lijden vaak in stilte. Dat komt door hun overlevingsinstinct. Hoe minder geluid ze maken, hoe kleiner de kans dat ze de aandacht trekken van roofdieren. Een kat kan echter ook spinnen zonder dat ze tevreden is. Ze kunnen ook spinnen als ze kwaad of angstig zijn of als ze pijn hebben. 

Signalen die op pijn kunnen wijzen:

  • Grommen, jammeren en/of janken;
  • Afzonderen;
  • Rusteloos zijn;
  • Minder trek hebben;
  • Likken of bijten aan de plek;
  • Het pijnlijke ledemaat verbergen.

Oorzaak van de pijn

Het is belangrijk om na te gaan wat de oorzaak is van het veranderde gedrag van uw huisdier. Het dier op eigen houtje behandelen met pijnstilling is niet verstandig. Hierdoor wordt de oorzaak van de pijn namelijk niet aangepakt. Het beste is om een diagnose te laten stellen door de dierenarts. Deze kan vaststellen hoeveel pijn uw dier heeft en hoe deze pijn te behandelen is. De pijn die uw dier heeft kan de arts informatie geven over wat er aan de hand kan zijn. 

Koorts

Een normale lichaamstemperatuur bij honden en katten is ongeveer 38-39°C. Het opnemen van de temperatuur kan alleen rectaal. Hoe pakt u dat aan? Vet de thermometer een beetje in. Laat iemand anders het dier vasthouden en pak dan voorzichtig de staart en buig die wat naar boven. Hou het dier niet aan de staart vast! De meeste moderne thermometers geven met een geluidje zelf wel aan wanneer de temperatuur gemeten is. Als er koorts geconstateerd is, is het belangrijk om de oorzaak van de koorts op te sporen. Bij behandeling van de oorzaak zal de koorts als symptoom vanzelf verdwijnen. Dus ook hier geldt weer: ga naar uw dierenarts om te laten controleren of er echt iets mis is met uw huisdier. 

Wat wil de dierenarts weten over uw huisdier?

  • Hoelang heeft uw dier al klachten?
  • Waar lijkt de pijn vandaan te komen?
  • Wanneer wordt de pijn minder of meer?

Ziektekosten betalen

Maakt u zich niet alleen zorgen over de gezondheid van uw huisdier, maar ook over de rekening van de dierenarts? Sluit dan voor de dekking van de ziektekosten van uw huisdier een huisdierenverzekering af. Een verzekering voor honden en katten kunt u eenvoudig afsluiten bij Zelf.nl

You may also like...