autoverzekering-pauze

Even autoloos? Zet je verzekering op pauze

Neem je binnenkort afscheid van je auto? In dit artikel lees je hoe je na verkoop van je auto je schadevrije jaren langer kunt bewaren. Hoe lang? Maximaal 5 jaar. Gewoon door je verzekering op ‘pauze’ te zetten.

Autoloos

Waarom zou je afscheid nemen van je auto? Dat doe je omdat je inkomen te klein is geworden (na een scheiding of ontslag), je toch bijna nooit in je auto rijdt of omdat je in het buitenland gaat wonen.

Schade vs premie

De autoverzekering is één van de weinige verzekeringen waar je beloond of gestraft wordt voor de schade die je maakt. Rijd je een jaar zonder schade dan kan je premie in het volgende jaar lager uitvallen, rijd je in een jaar (meerdere keren) tegen een andere auto dan is de kans groot dat je premie omhoog gaat. Voor welke premiekorting je in aanmerking komt, hangt af van je opgebouwde schadevrije jaren. Dit getal vermelden we sinds dit jaar op je polisblad dat je elk jaar van ons ontvangt. Op die schadevrije jaren zit een houdbaarheidsdatum.

Houdbaarheid standaard 1 jaar

steve jobsVerzekeraars maken voor het raadplegen van schadevrije jaren gebruik van een centrale database die Roy-data heet. Nadeel van deze database is dat de schadevrije jaren maar 1 jaar houdbaar zijn. Na verkoop van je auto heb je dus iets minder dan 12 maanden om een andere auto te kopen en zo je schadevrije jaren én je premiekorting te behouden.

Zo zet je een autoverzekering op pauze…

Er is een manier om de houdbaarheid van je schadevrije van 1 jaar naar maximaal 5 jaar te verlengen. Dat doe je door je verzekering op pauze te zetten (mijn collega’s van de administratie noemen dit opschorten). Je betaalt dan geen premie meer maar je blijft wel in onze administratie staan. Heb je een autoverzekering van Zelf? Bel 072 – 51 80 160 en mijn collega regelt het opschorten van je verzekering.

…En zo zet je een autoverzekering weer aan

Is je autopauze voorbij en ga je binnenkort een auto kopen? Bel ons en geef de gegevens van de auto die je gaat kopen aan ons door. De premiekorting is dan gebaseerd op het schadevrije-jarensaldo in het jaar dat je je vorige auto hebt verkocht. Stel: je hebt bij de verkoop van je auto in april 2014 8 schadevrije jaren opgebouwd. Als je in juni 2017 weer een auto koopt, gaat onze premiekorting uit van 8 schadevrije jaren.

Meer weten

Meer weten over de autoverzekering, bonus-malus, schadevrije jaren, no-claimkorting en ander ingewikkeld verzekeringsjargon? Lees het artikel van Lars.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...